Ліхтарі London Old&New

Вуличні ліхтарі виконують дуже важливу роль і є найважливішим елементом благоустрою населених пунктів.  Проте, вуличні ліхтарі мають свою цікаву історію.

Вперше світильники на вулицях стали використовуватися на початку п'ятнадцятого століття - в 1417 році в Лондоні. Тоді градоначальник Лондона Генрі Бартон наказав зробити ліхтарі з вогнями, які будуть вивішуватися зимовими вечорами на пішохідні вулиці.

Не треба забувати, що кліматичні умови Лондона такі, що він практично завжди в тумані. Крім того, опалення в ті часи було пічним, топили торфом і дровами, що також забруднювало повітря і погіршувало видимість.

У 1716 році в Лондоні був виданий закон, за яким господарі будинків, що виходять на вулиці, провулки, або між будинками, повинні були з 6 до 11 вечора запалювати ліхтарі або платити штраф.

Спочатку в ліхтарях використовували свічки і масло, але це давало дуже мало світла. На зміну масляним і гасовим на початку 19 століття прийшли газові світильники. Їх винахідником був англієць Вільям Мердок, який почав експериментувати з різними газами для освітлення свого будинку. Застосування газу дозволило значно збільшити яскравість.

До ліхтаря підводили спеціальний газ, який потрібно було ввечері запалювати, а на ранок гасити. Цим займалися ліхтарники, які ходили з драбинками від ліхтаря до ліхтаря. Поперечини на  світильниках  для того і призначалися, щоб приставляти до них сходи.

І вже до 1819 році в Лондоні було прокладено 288 миль газових труб, які постачали газом 51 тисячу ліхтарів!

Підхід до освітлення сучасних міст інший: новітній, передовий, з використанням LED-технологій, але може здатися неймовірним -  кілька районів Лондона освітлюються газом і до сих пір! Це частина Ковент - Гарден, Королівських парків і зовнішня частина Букінгемського палацу. Це близько 10 тисяч ліхтарів.

 

Cepiя світильників London Norlys поєднала в собі історію і сучасність: дизайн в стилі  Лондону, де і розпочалась історія зовнішнього освітлення, але виконанна з використанням новітнього передового обладнання та технологій!